Decyzyjny próg samofinansowania inwestycji na przykładzie przedsiębiorstw przetwórstwa spożywczego
Main Article Content
Słowa kluczowe
:
samofinansowanie; nakłady inwestycyjne; przedsiębiorstwa przetwórstwa spożywczego
Abstrakt
Celem przeprowadzonych badań była identyfikacja niezbędnego poziomu samofinansowania, determinującego zwiększenie nakładów inwestycyjnych. Badania przeprowadzono dla przedsiębiorstw przetwórstwa spożywczego w latach 2010–2014. W przedsiębiorstwach o najwyższej relacji nadwyżki finansowej do aktywów poziom ponoszonych nakładów inwestycyjnych był dwukrotnie niż- szy. Świadczy to o preferencji utrzymania swobody finansowej w przedsiębiorstwach preferujących wewnętrzne źródła finansowania, kosztem ograniczenia wydatków na inwestycje. Wzrost samofinansowania determinował w badanej populacji wyższy poziom ponoszonych nakładów inwestycyjnych. Wyznaczony próg decyzyjny warunkujący wzrost samofinansowania na podstawie oszacowanego równania regresji wyniósł 10%. Ponadto stwierdzono wysoki poziom stopy inwestycji w badanej grupie przedsiębiorstw, co świadczy o wykorzystaniu w całości zgromadzonego kapitału amortyzacyjnego na realizację inwestycji, współfinansowanych również przez zysk zatrzymany i wzrost zadłużenia.
Article Details
Jak cytować
Mądra-Sawicka, M. (2016). Decyzyjny próg samofinansowania inwestycji na przykładzie przedsiębiorstw przetwórstwa spożywczego. Zarządzanie Finansami I Rachunkowość, 4(1), 33–47. https://doi.org/10.22630/ZFIR.2016.4.1.3
Statystyki
Downloads
Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Inne teksty tego samego autora
- Magdalena Mądra-Sawicka, Znaczenie wewnętrznych źródeł finansowania w kształtowaniu struktury kapitału przedsiębiorstw rolniczych , Zarządzanie Finansami i Rachunkowość : Tom 3 Nr 4 (2015)
- Magdalena Mądra-Sawicka, Aneta Kalisiak, Struktura kapitału przedsiębiorstw budowlanych notowanychi nienotowanych na rynku kapitałowym , Zarządzanie Finansami i Rachunkowość : Tom 5 Nr 2 (2017)